Grannar.se är inte längre aktiv utan återskapad av About Time, m.h.a. data från Wayback Machine, av nostalgiska skäl.

2006-11-30

Förvirring på skatteverket runt hemnära tjänster

Att byta tjänster i grannskapet eller inom släkten är en normal del av vardagen för många. Ofta också en viktig del för att få vardagen att gå ihop. Det många inte känner till är att enligt skattelagarna ska byte av tjänst deklareras på samma sätt som köp och sälj av en tjänst. Denna och närliggande lagar är helt i obalans med gemene mans syn på vad som bör beskattas. Och Skatteverket håller med, samtliga lokala skattekontor rekommenderar att strunta i lagen.

Den lokala webbsajten för hemnära tjänster, Grannar.se, har inför sin lansering av bytestjänster, kontaktat 27 av Sveriges skattekontor för att reda ut vilka skatteregler som gäller. I undersökningen framkom att Skatteverket själva inte tycker det är lätt att följa de lagar som politikerna en gång bestämt. 50% av kontoren informerar om att bytestjänster ska likställas med köp och sälj av tjänster, men rekommenderar ändå att strunta i lagen. En kommentar var tex "En sak är vad politiker har hittat på, en annan vad vanliga grannar gör".

- De flesta upplever att byte av vardagstjänster inte är skattepliktigt. Vår rundringning visar att Skattekontoren är av samma uppfattning även om det faktiskt strider mot lagen. Det är intressant att samtliga av de 27 Skattekontor vi varit i kontakt med uppmanar till skattebrott, säger Göran Gustafsson, VD för Grannar.se.

Nästan alla Skattekontor informerar fel om grundavdraget

Även för andra situationer är verklighet och lagar helt skilda saker. 92% av skattekontoren säger att det är ok att strunta i att deklarera inkomst för tex en student om beloppet är under grundavdraget på 16 700 kr. 96% säger att varken köpare eller säljare måste betala sociala avgifter om beloppet är under 10 000 kr. Björne Sjökvist, skattedirektör på Skatteverket tar i ännu mer och säger i SVTs Rapport 19/10-06 "Eftersom allt upp till 16 700kr ändå är skattefritt, varför ska man då hålla på och lämna uppgifter på belopp som understiger det?"

- På Grannar.se vill vi underlätta för folk att veta vad som gäller vid köp, sälj och byte av tjänster i olika vardagliga situationer. Det är inte lätt när inte ens Skatteverket har det klart för sig. Det är uppenbart att vissa lagar måste anpassas till den vardag vi lever i. På samma sätt som man tog bort lagen mot att gå mot röd gubbe bör man även förändra eller ta bort vissa av dessa lagar, säger Göran Gustafsson.

Byte av tjänster ny funktion på Grannar.se

Inom kort kommer Grannar.se lansera en tjänst för byte av vardagsnära tjänster. Det kan t ex vara så att någon vill ha hjälp med en trixande dator mot att man klipper gräsmattan, eller en händig person som kan erbjuda omtapetsering av ett rum mot hjälp med deklarationen. Även småföretag ska på ett enkelt sätt kunna hjälpa varandra.

-I dagens debatt runt svartjobb blandar man ofta ihop helt olika situationer. Tex finns hjälpsamhet mellan grannar, mormor som barnvakt, eller nystartade småföretag som hjälps åt vilket är en naturlig del av vardagen. Detta är skillnad mot de som tex driver vinstdrivande verksamhet utan att deklarera skatt och sociala avgifter för sina anställda. Skatteverket skulle kunna underlätta en hel del vad gäller bland annat granntjänster fortsätter Göran Gustafsson.

Copyright © 2006 - Grannar.se - All rights reserved.
Grannar.se är ett registrerat varumärke. Konceptet är patentsökt.
Webbplatsen drivs av About Time AB. Producerad av Mainloop AB
och The Agents.